Celem kulinarnego spotkania było przede wszystkim budzenie ciekawości i zainteresowań kulinarnych seniorów, kształcenie postaw zdrowej rywalizacji oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia. Regulamin konkursu zakładał, że konkursowe dania muszą mieć w swoim składzie zielone warzywa. Seniorzy stanęli na wysokości zadania i przygotowali przepyszne dania, które zostały ocenione przez powołane jury – Panie Marzena Bodo, Grażyna Kawalec oraz Anna Marczyk.
[xyz-ips snippet=”reklama-plaska”]
Jury oceniało dania w II etapach. Etap I to ocena potraw pod względem estetyki podania, etap II to indywidualna prezentacja potrawy przez każdego uczestnika oraz degustacja jury.
Nagrody rzeczowe ufundowali – Panie Marzena Kata oraz Agnieszka Smolarska, Wójt Gminy Zgorzelec, które wręczył Zastępca Wójta Marek Wolanin oraz Pan Kazimierz Smolarski, który wręczył dla każdego Seniora medale z ramienia OSP w Gronowie.
Zmagania konkursowe obserwowali zaproszeni goście – Kierownik GOPS Bogumiła Hamielec, Z-ca Kierownika GOPS Monika Kieliś, Dyrektor GOK w Zgorzelcu z/s w Radomierzycach Małgorzata Korelin, Kierownik Kopalni Bazaltu Dariusz Gawlik oraz zaproszeni goście ze wsi Gronów, Sławnikowice i Przesieczan.
Źródło: gmina.zgorzelec.pl