Ciężkie chwile w gastronomi

Łączne zaległości branży gastronomicznej wynoszą obecnie 800 mln zł. To oznacza, że przez rok wzrosły o ponad 7 proc. – wynika z najnowszej analizy BIG InfoMonitor.

You are currently viewing Ciężkie chwile w gastronomi

Jak czytamy w raporcie BIG InfoMonitor, sektor gastronomiczny zmaga się z utrzymującymi się wysokimi cenami produktów żywnościowych, energii, paliwa i pracy. Wskazano, że w pierwszym kwartale 2023 r. wykreślono już 2,1 tys. przedsiębiorstw gastronomicznych, choć też zarejestrowano ich 2,8 tys.

[xyz-ips snippet=”reklama-plaska”]

Z analizy wynika, że obecnie 10,6 tys. firm gastronomicznych (w tym aktywnych, zawieszonych oraz zamkniętych) ma nieopłacone faktury zgłoszone przez wierzycieli do rejestru dłużników lub opóźnione o przynajmniej 30 dni raty kredytów.

„Łączne zaległości wynoszą 800 mln zł, a przez rok wzrosły o ponad 7 proc. i jest to kolejna taka zmiana na przestrzeni ostatnich lat” – podkreślono. W marcu 2022 r. zaległości wynosiły 747,9 mln zł.

„Od marca 2022 r. do marca 2023 r. tylko żywność zdrożała o niemal 25 proc. Wzrost cen podstawowych składników, bez których nie da się przygotować żadnych dań, okazał się najwyższy na całej liście towarów i usług. Zaś swoje ceny gastronomia i hotele podniosły w tym czasie o 16,9 proc. Dla części klientów to za dużo, by dalej równie często chodzić do restauracji, ale dla wielu firm gastronomicznych za mało, by przetrwać” – podkreśla główny analityk BIG InfoMonitor prof. Waldemar Rogowski.

Źródło: businessinsider.com.pl

Loading

Ten post ma jeden komentarz

  1. mr kryha psk

    kiedy to spłacą? czy Pis im to umorzy

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Reklama [xyz-ips snippet="ad-singular"]
Reklama [xyz-ips snippet="ad-singular"]